برای اینکه فضای استخر زیبا شود و صدای شرشر آب از آن به گوش برسد، از آبنما برای استخر استفاده میکنند. در صورتی که محل استخر آرام و خلوت باشد از آبنمایی با جریان آرام در آن به کار میرود، ولی اگر استخر پر سر و صدا و شلوغ باشد از آبنمای آبشاری و فوارهای در آن استفاده خواهد شد. به دلیل اینکه استخرها از عایقبندی خوبی برخوردار هستند و فضای کافی نیز دارند، مکان خوبی برای نصب آبنما خواهند بود. در این محلها سیستم تصفیه مناسبی استفاده شده، به همین دلیل مناسب برای نصب آبنما هستند. آبنمای استخر ممکن است به صورت جداگانه یا به شکل پیوسته نصب شود، ولی در صورت پیوسته بودن، آبنما آب مورد نیاز خود را از استخر میگیرد، به همین دلیل باصرفهتر خواهد بود.
مکانهای ساخت آبنما برای استخر
آبنما در محلهای مختلفی مانند حیاط ویلا، فضای سبز، استخر، لابی و غیره نصب میشود که نصب آن در هر مکانی جذابیت خاص خود را دارد، ولی باید به فکر تامین آب آن هم بود. بهترین محل برای نصب این سازه استخر است، زیرا در این محل آب کافی وجود دارد و دیگر نیازی به پر کردن مخزن نخواهد بود، بنابراین اگر در فضای بیرونی قصد نصب آبنما را دارید و در این فضا نیز استخر وجود دارد، بهتر است همانجا آن را نصب و اجرا کنید.
اجرای آبنما برای استخر
اصلیترین نکته در اجرای آبنما، بازرسی کردن مساحت و ابعاد محلی است که قرار است آبنما در آنجا ساخته شود. زیر اجرای آبنما بر اساس نوع آن مشخص میشود. مثلا در آبنمای دیواری باید قطعه واتروال در بدنه دیوار نصب شود و یا پایهای برای آن ساخته شود. قطعه واتر وال نیز اکثرا به صورت توکار نصب میشود.
انواع آبنما برای استخر
آبنما استخری در انواع مختلفی موجود است و بسته به محل قرار گیری استخر که ممکن است در داخل و خارج از ساختمان باشد و بر اساس اندازه آن هر مدلی از آبنما را میتوان انتخاب کرد.
- آبنما استخری دیواری: جهت اجرای آبنمای دیواری باید یک دیوار در کنار استخر بنا شود و نمای دیوار نیز میتواند از سنگی بادوام باشد. این آبنما به شکل پردهای یا مدرن میتواند نصب شود. در صورت کم بودن مساحت استخر این آبنما بهترین انتخاب خواهد بود.
- آبنما ثابت: سادهترین نوع آبنما است که با یک پمپ ثابت و یک منبع جهت نگهداری آب تنظیم میشود.
- آبنما متحرک: جهت کنترل فشار آب چند شیر برقی و چند پمپ در آن به کار رفته که با آنها رقص و ارتفاع آب میتواند تنظیم شود.
- آبنما بارانی: آب همچون باران به شکل باریکههای خطی از بالا به پایین فرود میآید و مانند پردهای از آب است.
- آبنما با سنگ طبیعی: در مکان ساخت آبنما یک وان گذاشته شده و بعد از پر کردن آن، وان با توری پوشانده میشود. این فرایند تکرار خواهد شد و سپس با سنگهای طبیعی به آبنما حالت آبشار واقعی داده خواهد شد.
- آبنما آب و آتش: این سازه با آب و آتش ترکیب شده، به صورتی که جهت ایجاد آتش یک نازل خاص و جهت عبور آب یک نازل دیگر در آن به کار میرود.
- آبنما مه پاش: با نازلهای خاص آب تبدیل به ذرات مه شکل ریز میشود و این حالت حس آرامش و خنکی را تداعی میکند.
- آبنما موزیکال: در این آبنما جریان آب همراه با صوت پخش شده همراه است.
انواع تجهیزات آبنمای استخر
آبنما استخر از قطعات مختلفی تشکیل شده که این تجهیزات بر حسب مدل آبنما، نوع کاربرد و اندازه انواع مختلفی دارند. مهمترین این قطعات نیز شامل نازل و پمپ آبنما هستند. در ادامه این قطعات را معرفی خواهیم کرد:
- پمپ آبنما: پمپ اصلیترین قطعات آبنما محسوب میشود که در دو مدل معمولی و شناور موجود است. از این قطعه اکثرا در آبنماهای کوچک بهره گیری میشود. در صورتی که پمپ باکیفیت باشد، در مصرف برق صرفه جویی میکند و شوکهای ایجاد شده بر اثر فرکانس سریع، را تحمل خواهد کرد.
- نازل آبنما: نازل آبنما آب را با فشار بالا خارج میکند و بر حسب حالت پاشش آب و نوع دارای انواع مختلفی است.
- تجهیزات فیلتراسیون: از افزایش جلبک و ایجاد بوی ناخوشایند جلوگیری کرده و باعث شفافیت آب خواهد شد، به همین دلیل در زمان خرید باید به کیفیت آن بسیار دقت کرد.
- دیگر تجهیزات شامل نوار آب بند، فیلتر، مخزن ذخیرهسازی و لوله هستند و سیستم تنظیم موزیک نیز در برخی مدلها وجود دارد.
چرا آبنما برای استخر نصب کنیم؟
ساخت آبنمای استخر با مزایای زیادی همراه است که به دلیل وجود این مزایا خیلیها علاقهمند به نصب آن هستند. این مزایا عبارتند از:
- آبنما محیط را زیبا کرده و چشمانداز دلنشینی ایجاد میکند.
- ارزش ملک شما را بالا میبرد.
- در مناطق گرم و خشک استفاده از آن مفید است، زیرا با پخش رطوبت در هوا، باعث خنک و مرطوب شدن هوا خواهد شد.
- در محلهایی که هوای آنجا آلوده است بهتر است استفاده شود، زیرا مانند دستگاه تصفیه عمل میکند و باعث پاکسازی هوا خواهد شد.
راهنمای انتخاب آبنما برای استخر
جهت انتخاب آبنما برای استخر باید به نکات زیر توجه کنید:
- اندازه استخر: اگر استخر شما بزرگ است مسلما نیاز به یک آبنمای بزرگ دارید.
- جریان آب: هر آبنما از میزان جریان آب مختلفی برخوردار است، بعضی از آنها آب را به صورت چکهای خارج میکنند و برخی از جریان قوی برخوردار هستند.
- تعمیر و نگهداری: از برخی آبنماها باید بیشتر نگهداری کرد، مثلا آبنمای سنگی به دلیل اینکه در معرض جلبک است باید مرتب شستشو داده شود.
- قیمت آبنما: عوامل مختلفی در قیمت آبنما دخیل هستند، مانند جنس، اندازه، مدل، کیفیت و غیره.
- جنس و دوام آبنما: جنس ۹۵ درصد آبنماهای استخری استیل است و ۵ درصدشان از پلکسی گلاس ساخته شده اند. لذا نوع استیل در روز و نوع پلکسی در شب زیبا به نظر میرسد و اگر مقاومت و دوام این سازه برایتان اهمیت دارد بهتر است نوع استیل را انتخاب کنید.
- محل استفاده از فواره: اگر آبنما در معرض باد است باید از نوع کوتاه و مقاوم انتخاب شود و قطر حوضچه یا استخر نیز باید نسبت به ارتفاع آب فواره اندازه دو برابری داشته باشد.
- متریال مناسب: آبنما از جنسهای سنگ، استیل، شیشهای و غیره موجود است. نوع سنگی از سنگهای گرانیت، مرمر، تراورتن و غیره ساخته میشود که دوام بالایی دارد. نوع شیشه از نوع چند جداره است و نوع استیل مقاومت بالایی در برابر خوردگی ناشی از آب دارد.
- ظرفیت پمپ آبنمای استخر: ظرفیت پمپ تاثیر زیادی در میزان گردش و جریان آب دارد و از رشد جلبک ناشی از راکد ماندن آب جلوگیری میکند.